Cosul este gol | Autentificare

Tablouri digitale - un nou concept

Articol publicat Vineri, 20 Noiembrie 2009, la ora 00:19

Arta digitala este un termen generic folosit pentru a descrie o serie de lucrări artistice realizate  cu ajutorul Arta Digitalatehnologiei digitale. Începând cu 1970 diverse denumiri au fost folosite   pentru a descrie ceea ce astăzi se numeşte arta digitala, printre care arta de calculator sau arta multimedia.

Impactul tehnologiei digitale a transformat activităţiile tradiţionale, cum ar fi pictarea unui tablou, desenul sau sculptura în forme noi cum ar fi arta digitala şi realitatea virtuală, recunoscute ca practici artistice. Mai mult, termenul de “artist digital” este folosit pentru a descrie un artist care face uz de tehnologiile digitale, pentru a produce opere de artă. Se poate spune astfel că arta digitala a devenit o componentă a artei contemporane, deoarce imagini care nu s-ar fi putut realiza pană acum în mod tradiţional, iau viaţă prin intermediul interfeţelor computerizate. 

Tabloul digital sau pictura digitală este o formă de artă in curs de dezvoltare, in care tehnicile picturii tradiţionale cum ar fi acuarela, uleiurile sau impasto sunt aplicate utilizând instrumente digitale prin intermediul unui calculator a unei tablete digitale si a unui software.


Artistul foloseste tehnici din pictura tradiţională pentru a crea un tablou digital direct pe calculator. În principiu, programele digitale, concepute special pentru realizarea artei computerizate, imită tehnicile picturii tradiţionale prin intermediul pensulelor digitale stilizate în aşa manieră în cât pot reda perfect clasicele pensule folosite în realizarea unui tablou.


Principala diferenţă între arta digitala şi arta tradiţională este non-procesul linear. Adică posibilitatea artistului digital de a aranja in tabloul său straturi ce pot fi editate in mod individual, precum şi capacitatea de corecta o greşeală, de a reface sau de a reveni la concepţia iniţială. Prin urmare artistul digital are puse la dispoziţie mai multe instrumente care nu sunt disponibile artistului clasic. Unele dintre aceste includ: o paletă virtuală formată din milioane de culori, aproape orice dimensiune pentru pânză, efecte de radiere, creioane, cutii de spray, perii, piepteni, şi o varietate de efecte 2D şi 3D, precum şi abilitatea de a lua înapoi greşelile.

 

Sursa Wikipedia